Vprašajte nas:  030 919 555  (9-16h)

.


Kaj je naravno


Kaj je naravna in ekološka kozmetika?

Na področju kozmetičnih izdelkov vlada med kupci precejšnja zmeda zaradi čedalje več novih izdelkov, ki se imenujejo naravni ali ekološki - organski*.
Beseda ekološko v osnovi pomeni, da kozmetični izdelek vsebuje naravne sestavine, ki so bile gojene in predelane brez uporabe sintetičnih gnojil, pesticidov ali regulatorjev rasti.
Namesto njih ekološki kmetje uporabljajo kolobarjenje, živalski gnoj in ostanke rastlin ter mehansko obdelavo zemlje za boljšo rast in kvaliteto zemlje. Prav tako se na naravni način borijo proti plevelu, insektom in ostalim nadlogam. Po svetu je približno 30 milijonov hektarov pridelovalnih površin namenjeno ekološkemu kmetijstvu.
Žal mnogi kozmetični izdelki, ki se deklarirajo kot naravni, še vedno vsebujejo številne škodljive sestavine in niso 100% naravni.
Vzrok je v tem, da v večini držav po svetu ni vladnih predpisov ali smernic za kozmetične proizvode, tako da se lahko katerikoli izdelek imenuje naraven. V EU velja, da v kolikor kozmetični izdelek vsebuje vsaj 2% naravnih sestavin, se sme oglaševati kot naraven.

Zaradi tega je v mnogih kozmetičnih izdelkih, ki se imenujejo naravni, le nekaj odstotkov naravnih ali ekološko pridelanih sestavin.
Kot primer, eni pogostejših škodljivih sestavin v tako imenovanih »naravnih« izdelkih sta sodim laureth sulfate ali sodium lauryl sulfate (SLES/SLS). Pogosto se uporabljata v antifrizih in razmaščevalcih motorjev in lahko dražita oči in kožo.
Naslednje škodljive sestavine so parabeni - ethyl paraben, methyl paraben, propyl paraben, butyl paraben in isobutyl paraben ali E216. Te spojine se pogosto uporabljajo za konzerviranje izdelkov, čeprav so jih raziskave povezale z različnimi vrstami raka. Sezman številnih škodljivih sestavin v kozmetičnih izdelkih najdete tukaj .

Mnogi uporabniki ne vedo, da napis »naravno« na kozmetičnem izdelku ne pomeni nujno, da izdelek ne vsebuje škodljivih kemičnih sestavin.
V pomoč uporabnikom je civilna pobuda EWG (Environmental Working Group) ustanovila prvo zanesljivo in zelo obširno bazo podatkov kozmetičnih sestavin. Imenuje se Skin Deep (www.cosmeticdatabase.com ) in ocenjuje izdelke glede na njihovo potencialno škodljivost za zdravje in tudi stopnjo poznanosti teh tveganj. Skin Deep vsebuje natančne podatke o skoraj četrtini izdelkov za osebno nego, ki se prodajajo v svetu, pregledali so že 22,722 izdelkov z 6,771 sestavinami. Uporabniki so jo do sedaj uporabili za pregled več kakor 23 milijonov izdelkov. Kategorije izdelkov so ličila, izdelki za nego kože, izdelki za intimno nego in odstranjevanje dlak, izdelki za nego in oblikovanje las, izdelki za nego oči, nohtov, za ustno higieno in otroški izdelki.

*Beseda organsko je v zvezi s kozmetičnimi izdelki privzeta iz angleške besede "organic", ki pomeni ekološko. Beseda organsko v slovenskem jeziku pomeni le, da spada določena stvar pod organsko kemijo (v nasprotju z anorgansko), sem pa spadajo prav tako številne sintetične, škodljive snovi.
Zato je besda ekološko mnogo primernejša, ko je govora o naravni kozmetiki ali čistilih, saj nakazuje, da so izdelki ustvarjeni iz ekoloških snovi.